Het Genootschap der edele delen

(Creatie 2011-2014)

… De Genoten naderen met hun processie ter ere van de heilige Vitus Chryptorchidus, wiens meest kostbare relieken ze trots meedragen.

En ze dansen, omdat ze kunnen dansen, omdat ze willen dansen, omdat ze moeten dansen.

Ze dansen omdat ze het zot in zich hebben en het eruit moet en omdat stilstaan niet houdbaar is.

Ze dansen tot hemel en aarde bezwangerd worden met hun goesting.

Ze dansen omdat ze mannen zijn, omdat ze fiere mannen zijn.

Ze dansen omdat mannen dansen.  …

Credits

Choreografie: Jo Heyvaert
Workshops: Clinton Stringer, Samantha Van Wissen, Peter Jasko, Albert Quesada, Mark Lorimer, Eleanor Bauer, Giovanni Casteels.
Kostuums: Jo Heyvaert

Dank aan Zinnema, Brussel; ccBe, Berchem

Pers

"In alle loze drukte was daar opeens de poëzie van Het Genootschap der Edele Delen, een prettig gestoord dansgezelschap met alleen maar mannen – gaande van erg jong tot heel wat ouder. Op de tonen van Max Bruchs Kol Nidrei maakten de dansers hun ochtendlijke mijmeringen even tastbaar voor elke voorbijganger. Een dans als een installatie, die het Sint-Baafsplein even deed zweven. Om dan verder te gaan met een ongebreidelde tango, vol eigenzinnig mannelijke verleidingskracht. Yeah."
Uit De Standaard van 16 september 2013 (Annemarie Peeters) ‘Nat, maar succesvol’

"Buiten deed iedereen zijn best om de treurnis die koude en regen brachten te doen vergeten. Het Genootschap der Edele Delen gleed bijvoorbeeld al dansend en grappend en grollend over het Sint-Baafsplein en bracht daar onder meer Mady Van Mossevelde uit Destelbergen aan het lachen. ‘Nee, de regen schrikt me niet af. Ik ben een vaste bezoeker van OdeGand, maar dan uitsluitend de openluchtvoorstellingen. Ik speel zelf ook toneel en kom geregeld toneel kijken. Deze jongens heb ik nu al twee keer zien optreden, ze zijn echt fantastisch.". http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20130915_00742750

"Bizarre vogels op Sint-Baafs: Het Genootschap der Edele Delen. Wij kwamen ze tegen op Sint-Baafs, maar eigenlijk sprak de hele stad er over. Het Genootschap der Edele Delen bestaat uitsluitend uit mannen: jonge en niet zo jonge. Ze lijken één gemeenschappelijke visie na te streven: dat zot zijn geen zeer doet. Zo deden ze her en der de binnenstad even stil staan voor hun wat gekke performances. Het gaat weldegelijk om moderne dans, maar bijvoorbeeld in combinatie met tafelvoetbal. Een goeie hoek af dus." Johan Dillen